sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Haussa parempi työelämä

Maailma on mahdollisuuksia täynnä! Näin minulla on ollut ilo todeta. Viimeisten neljän vuoden aikana rekrytointitehtävissä olen saanut tarkastella työelämää ja urasuunnittelua ainutlaatuisesta näkökulmasta. Olen keskittynyt siihen, mikä on muille parhaaksi: millainen henkilö toisi taloon nopeiten tuloksia, mistä oikeat kandidaatit löytyvät, mikä heihin vetoaisi, sopiiko juuri haastattelemani henkilö tiimiin, miten häntä tulisi johtaa jne. Vuoden 2017 alusta lähtien olen itse aktiivinen työnhakija ja perspektiivi muuttuu. Nyt löydän itseni oman suurennuslasini alta - ja heidän, jotka palkkaamistani harkitsevat.

Tein joulukuussa päätöksen irtisanoutua uudesta esimiesroolistani koeajan päätteeksi, koska koin sen olevan siinä tilanteessa ainoa oikea ratkaisu. En uskonut niihin asioihin, joita minun odotettiin organisaatiossa ajavan. Olisinko voinut innostaa tiimiäni, valjastaa rekrytoivia esimiehiä mukaan kehittämään toimintaa tai kannustaa muita ihmisiä hakeutumaan töihin taloon, johon en itse ollut valmis sitoutumaan? Olisin, mutta se olisi ollut melko huonosti näyteltyä teatteria. Enkä usko, että ilman aitoa paloa kovinkaan usein syntyy mitään hyvää tai tavoittelemisen arvoista.

Vime vuosina minua onkin erityisesti pohdituttanut se, miten eri ihmiset kokevat oman työnsä olevan merkityksellistä. Kaikki eivät voi työkseen pelastaa ihmishenkiä, tarjota turvaa ja syliä pienille lapsille tai valmistaa vedenpuhdistamoita vietäväksi kehitysmaihin. Meille työn merkityksellisyys muodostuu muista, ei ehkä yhtä selkeästi kuvattavista, asioista. Joskus se näyttäytyy pienissä hetkissä, jolloin saa kokea olleensa toiselle avuksi, toisinaan se vaatii katseen suuntaamista pidemmälle tulevaisuuteen, jolloin toivomme uurastuksestamme hyötyvän koko pohjoinen pallonpuolisko. Niin tai näin, ihmisen perusdraivereihin liittyy tarve kokea, että teoistamme seuraa hyvää muille, että toiminnallamme on joku omat tarpeemme ylittävä tarkoitus.

Voi olla hankala kuvitella, miten työn syvemmän tarkoituksen pohdiskelu voisi tuoda tehoja työhön. Eikö mieluummin tavoiteltaisi flow:ta? Itsekin olen saanut nauttia energisoivasta työn imusta, jolloin olen määrätietoinen, fokusoitunut, ajatuksenjuoksuni on ketterää, ongelmanratkaisuni luovaa, en vilkuile kelloa enkä haahuile. Tiedättekö sen tunteen, kun et malttaisi jättää jotain hommaa kesken, vaikka tiedät, että jossain kaukana päiväkodin tädit vetävät jo lapsellesi kurahousuja jalkaan? Näitä hetkiä tulee kuitenkin harvassa, eikä niitä voi paraskaan motivaatiovalmentaja pullottaa. Tarvitaan muutakin.

Minua ei esimerkiksi riitä innostamaan ajatus oman tai osakkeenomistajien lompakkojen täyttämisestä. En myöskään näe mieltä siinä, että pyrin suorittamaan nopeammin ja tehokkaammin, vain jotta päiviini vapautuu lisää aikaa suorittaa nopeammin ja tehokkaammin. Jos taas tiedän työpanokseni palvelevan jotain tärkeää, merkittävää tarkoitusta, jaksan puskea eteenpäin silloinkin, kun otsastani sojottaa vesitornin kokoinen tatti. Merkityksellisyyden tunne ottaa kopin motivaatiosta siinä kohtaa, kun flow loppuu. Paras balanssi löytyy jossain näiden kahden välillä jojoillessa. Silloin nautitaan matkasta tuloksiin eikä ainoastaan saapumisesta kohteeseen.

Suomalaisen Työn Liitossakin liputetaan merkityksellisen ja arvokkaan työn puolesta. Ei vain kasvun ja innovoinnin vauhdittamisen vuoksi, vaan koska se on kestävän ja menestyvän liiketoiminnan pohja. Perusajatuksena on, että merkityksellisessä työssä luodaan arvoa niin yrityksille, työntekijöille kuin koko yhteiskunnallekin. Win-win kaikille siis - where can I sign up!

Mihin tahansa urapolullani seuraavaksi päädynkin, ainakin mielessäni on selkiytynyt se, mikä minulle on merkityksellistä. Haluan tavalla tai toisella valjastaa vahvuuteni edistämään parempaa työelämää. Loppu tarkentuu myöhemmin. Aloittaessani aktiivisen ja avoimen työnhaun pyrin tässä blogissani kuvaamaan uuden arkeni keskeltä, miltä työelämä ja työnhaku näyttää rekrytoijan silmin - nyt sieltä pöydän toiselta puolelta.

Innostavaa, inspiroivaa ja merkityksellistä Uutta Vuotta 2017 kaikille!

4 kommenttia:

  1. Hyvä alku uudelle tarinalle. :) jään seuraamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että herätti kiinnostuksen! Seuraavan postauksen aihe muhii jo mielessä... Ensin täytyy kuitenkin panostaa muihin kirjoitushommiin. :)

      Poista
  2. Itselläni on vähän samankaltainen tilanne juuri nyt, siksi jäänkin seuraamaan sinun tarinaasi.

    VastaaPoista